Zandwacht Maasvlakte 2

  • Berichtcategorie:Algemeen

Een serie foto’s van 2 januari 2016, echt zo’n dag dat niemand weet wat te doen, wij gingen maar eens uitwaaien op het strand, het nieuwe kunstwerk Zandwacht op Maasvlakte 2 was het doel.
Eindelijk doe ik eens iets met de foto’s op mijn site door allerlei redenen kwam het er steeds niet van en raakte het in de vergeet hoek, zeker niet omdat ik niet tevreden was over de foto’s. Verschillende foto’s had ik al op mijn Flickr account geplaatst, daar werd de vergelijking getrokken met Stonehenge. Zandwacht is een kunstwerk van 20 bij 40 meter en een hoogte van 12 meter, een iets andere afmeting als de kunstwerken die ik normaal fotografeer.

Observatorium is een Rotterdams kunstenaarscollectief dat in het afgelopen decennium in binnen- en buitenland projecten heeft gerealiseerd, waaronder grote kunstwerken in Essen (Duitsland), Nantes (Frankrijk) en London (Engeland). Observatorium bestaat uit Geert van de Camp, André Dekker, Lieven Poutsma en Ruud Reutelingsperger. Observatorium streeft ernaar sculpturen te maken die de aard van de locatie benadrukken en die tegelijkertijd aangename verblijfsplaatsen zijn.
De Zandwacht op maasvlakte 2 verbeeldt hoe duinen gevormd worden doordat zand bij harde wind opstuift en weer neerdaalt in de luwte. Het is ontwikkeld door het Rotterdamse, internationaal werkzame kunstenaarscollectief Observatorium. De realisatie van de Zandwacht markeert de afronding van de aanleg van Maasvlakte 2.
De Zandwacht bestaat uit een aantal betonnen bogen die de baan van opstuivend zand laten zien. Daarmee visualiseert het kunstwerk hoe natuurkrachten mede de vorm van Nederland bepalen. Het beton heeft precies dezelfde kleur als het zand van het Maasvlaktestrand.
https://www.maasvlakte2.com/nl/news/show/id/6731