Luxemburgse Ardennen in de herfst

  • Berichtcategorie:Algemeen

Net als vorig jaar zijn we in de herfst een midweek naar de Luxemburgse Ardennen geweest, zie mijn artikel van vorig jaar Herfst in de Ardennen. Ook deze keer verbleven we bij Domaine De L’Alu te Samrée. Samrée ligt in de provincie Luxemburg ( kaart van Wikipedia).

Luxemburgse Ardennen
Luxemburgse Ardennen

Toen we op maandag aankwamen was het een schitterende herfstdag, een lekker zonnetje en het bos achter ons verblijf zag er schitterend uit. Na onze spullen te hebben uitgeladen zijn we dan ook onmiddellijk het bos ingegaan. Met de zon op de bladeren gaven de beukenbomen een schitterend oranje geel licht schijnsel.

 

Gallo-Romeins archeologisch park Malagne

Dinsdag was ook een schitterende dag, een lekker zonnetje, dus weer een dag om lekker buiten iets te doen. We kozen voor het Gallo-Romeins archeologisch park Malagne, in Rochefort.
Nadeel van de herfst is het lang vochtig blijven van het gras, op enkele hoofd paden na hebben we veel door het natte gras gelopen, waterdichte schoenen zijn dus aan te bevelen.
Voor mij was het een prima gelegenheid om foto’s te maken die later nog eens van pas kunnen komen in Photoshop werkjes, zoals oude gereedschappen, schuurtjes en andere gebouwen.
Op de terug reis kwamen we langs Jupille-sur-Ourthe, uitgenodigd door het schitterende weer en de omgeving hebben we nog langs de Ourthe gewandeld. Een witte pony voor een boom waar de zon opscheen was fantastisch om te zien, de groene bladeren gaven bijna licht en vormden zo een mooi kader.

Herfst fotoshoot

Wat kan je verwachten in de herfst?
De woensdag begon met regen, we waren er op voorbereid en deden wat spelletjes.
’s Middags konden we het bos weer in, ik een fotoshoot met herfst thema in gedachten. Gewapend met camera tas, 2 reportage flitsers,  2 statieven en  2 Octo Paraplu Softboxen en een trigger ( om de flitsers draadloos aan te kunnen sturen)  het bos in.
Gooien met bladeren was het plan, vrolijke kleuren van de blaadjes.Tijdens de shoot ontstond het idee van de herfstfee, strooiend met blaadjes.
Nu kennen jullie het geheim van de blaadjes op de grond in de herfst, als je geluk hebt zie je haar en vliegt ze rond, strooiend met blaadjes.

Mist

Het lijkt wel een verslag van het weer in een herfstweek, sorry maar dat bepaalt wel voor een groot deel de mogelijkheden in deze tijd van het jaar.
De donderdag begon met mist, iets waar ik op gehoopt had. Laagjes mist met boomtoppen die daar doorheen te zien zijn.
Pech!
De mist hing niet laag zoals ik hoopte, en trok ook bijna niet weg. Meer als een uur heb ik in een uitkijktoren gestaan hopende dat de zon een beetje door de mist heen zou breken.
Het beste zicht was uiteindelijk een meter of 50 en niet de moeite om er een schitterende panorama van te maken. Even die ene foto maken bestaat niet in het leven van een fotograaf.
’s Middags was de mist opgetrokken en gingen we weer opstap, brood kopen in La Roche-en-Ardenne en volgden we de rivier de Ourthe richting het stuwmeer van Nisramont.
Onderweg zijn we nog gestopt voor een wandelingetje in een gebied dat onder het project Natura 2000 valt. Hopende dat ik een foto zou kunnen maken van een snel stromend riviertje met een lange sluitertijd, om het water in een witte sliert te fotograferen met  de herfstkleuren als achtergrond.
Pech!
Alweer. Geen herfstkleuren hier. Alle bladeren waren nog groen, uiteindelijk heb ik maar wat steentjes gefotografeerd  die in de Ourthe te vinden zijn, hier lagen tenminste nog wat gekleurde blaadjes tegenaan.

Meer van Nisramont

Daar gaan we weer, de laatste dag en weer over het weer, een grauwe dag.
Na afscheid te hebben genomen van onze gastheer en gastvrouw gingen we nog richting het stuwmeer van Nisramont, de plaats waar de Westelijke en Oostelijke Ourthe samen komen.
De stuwdam geeft een mooi beeld over het meer aan de ene kant met aan de andere kant een mooi zicht over het dal.
Deze keer geluk!
Stroomafwaarts kreeg ik de kans om de Ourthe te fotograferen met herfstkleuren op de achtergrond en het water dat langs de stenen stroomt als een witte sluier weer te geven :).
De Luxemburgse Ardennen in de herfst, je moet een beetje geluk hebben met het weer.
Eindelijk!
De plaatjes, want wat zou een fotograaf zijn zonder foto’s in een blogartikel.