Fotoboek review Saal Digitaal

  • Berichtcategorie:Algemeen

 

Enkele weken geleden kwam ik een advertentie tegen van Saal Digitaal, een tegoedbon van € 40 om een review te schrijven over een fotoboek.
Waarom niet, mijn prints in mijn portfolio map  komen al bij Saal vandaan, de kwaliteit van hun fotoprints is bekend.
Prints van Saal hebben een goede kleurweergave, precies zo als de foto’s op mijn monitor staan.
Uiteraard heeft de kleurweergave ook te maken met mijn eigen workflow, waaronder een goede witbalans een gekalibreerd beeldscherm en professionele fotobewerkingsprogramma’s.

Het zal bekend klinken voor vele, met de huidige technologie maken we foto’s, veel foto’s.
Wat doen we met al die foto’s? Niet veel waarschijnlijk.
Het is bij mij niet anders, duizenden foto’s. Af en toe gebruik ik er eens één als achtergrond van mijn bureaublad, andere staan op mijn websites en op mijn Flickr pagina.
Een paar hangen er als herinnering aan exposities aan de muur, een portfolio map staat in de kast, that’s it.

De software

Na het downloaden van de software begon de pret pas echt,  je wordt voor een aantal keuzes gesteld.
Mijn keus viel op het fotoboek, geen spiraal of een extra dik exemplaar.
Daarna kwam toch een lastige en alles bepalende keus, de afmeting. Hier moet je goed over nadenken, veranderen is niet mogelijk gebleken.
Je ontwerp hangt heel logisch af van de afmeting van je boek, een A4 formaat ontwerp kan je tenslotte niet meenemen naar een vierkant formaat.
De keuzes hierna kan je nog veranderen, de belangrijkste voor mij was om te kiezen voor een matte print met als voordeel geen vingerafdrukken.
Daarna komt de keus in lay-out, dat is persoonlijke smaak waardoor voor mij de designs van Saal afvielen.
Een leeg document was voor mij een logische keus.

Welke foto’s wil ik in mijn fotoboek?

Al snel ben je geneigd om de laatste foto’s te gebruiken of je meest populaire foto’s dat gebeurde nu dus ook. Meerdere malen ben ik opnieuw begonnen tot ik uiteindelijk de knoop door haakte en koos voor een collectie van mijn creatieve werk.
Toch is het lege document niet leeg, per pagina kan je kiezen of je een lay-out wil en een keus maken uit vele lay-outs.
Voor de gelegenheid had ik op mijn bureaublad een map Saal gemaakt, mijn keuze foto’s daarin geplaatst en deze opgezocht vanuit de software om zo de foto’s makkelijk naar de pagina’s toe te slepen.
Bij het plaatsen van een foto krijg je een pop-up te zien die je veel mogelijkheden biedt, de belangrijkste was voor mij om de foto-optimalisatie uit te schakelen.
Foto-optimalisatie zorgt ervoor dat de foto aangepast wordt voor print, als je je foto’s nabewerkt in Capture One en Affinity Photo zoals ik ( of Lightroom, Photoshop etc.) dan moet je deze optie uitschakelen.

Levering van het fotoboek

Op woensdagavond voor Hemelvaart had ik het fotoboek besteld. Ondanks de feestdagen arriveerde het al op maandag vanuit Duitsland ( Saal Digitaal is gevestigd in Duitsland).
Netjes verpakt in een kartonnen enveloppe, een schokabsorberende folie  en in stevig plastic, waarschijnlijk om te zorgen dat je bestelling niet nat wordt tijdens de bezorging in de regen.
De levering in het thuisland werd verzorgd door de post, een pluspunt. Bij een andere printer was het een aantal jaar geleden misgelopen bij de koerier daarom mijn vreugde om te zien dat het met de vertrouwde postbeambte meekwam.

Volgende keer weer Saal Digitaal?

Minpunten:

  • Het ontwerp wat je gemaakt hebt niet kan kopiëren naar een andere formaat boek, ongetwijfeld om technische redenen
  • Veel keuze mogelijkheden tijdens het ontwerp waardoor je snel verdwaald. Eerlijk is eerlijk, met andere fotoboeken heb ik geen ervaring dus dat kan ik niet vergelijken
  • Bij elke foto aanduiden om geen optimalisatie toe te passen, als je foto’s zijn nabewerkt

Pluspunten:

  • Mooie kwaliteit, dik papier het lijkt bijna of je 2 pagina’s omslaat
  • Kwaliteit van de prints is uitstekend
  • Creatief, een leuke optie om een foto als achtergrond te gebruiken om daarna samen te laten vloeien met andere foto’s

De kleur rood naar mijn mening minder overkwam als op mijn computer, andere mensen viel het niet op.
Er valt heel wat te kiezen als je eenmaal bezig bent. Je moet er echt tijd in investeren om foto het gewenste resultaat te komen ( dat geldt ongetwijfeld voor alle leveranciers).
Met een gerust hart zou ik mijn volgende fotoboek weer bij Saal Digitaal bestellen,

Bewaren